Меню
Количка

Топ забележителности в България. Къде да пътувам в България през

http://www.bov.bg/

Ако не знаете къде да пътувате в България през уикендите, ние ще се погрижим с няколко предложения.


Днес представяме кратък списък със забележителности в България, от които да си изберете къде бихте отишли. Съставете план и можете да ги посетите през някои почивни дни. Пътуването е начин за разтоварване, а и храна за душата и ума. Някои хора предпочитат да пътешестват сами, в малки компании или обратното – в големи и весели групи, но това не е от особено значение стига на Вас да Ви е приятно. Споделеното пътуване е всяко пътуване!
 

1. Гара Бов /Вазовата екопътека/:

Първата забележителност, с която започваме е гара Бов. Гара Бов е вариант с много забележителности, защото се намира в Искърското дефиле на 10км след град Своге. От там самият Иван Вазов черпи вдъхновения за творбите си „Дядо Йоцо гледа“, „Из мала Стара планина“ и др. Именно Вазовата екопътека започва с къщата, където писателят Вазов е живял в периода от 1917 – 1918 г. Там е и писал много от текстовете си. Къщата е била притежание на Иван Данков. В близост със сигурност ще попаднете и на други интересни кътчета, а разходката из зелените гори, панорамни гледки и чист вуздух ще ви доближи до Иванвазовите чувства и места, от които е черпил ежедневно вдъхновения. По тогавашното време той е харесал дъщярята на стопанина на къщата (Иван Данков), която се казвала Лица. Иван Вазов я кръщава Лица Хубавица, можете да я срещнете с това име из творчеството му.


Вазовата екопътека свързва гара Бов със село Заселе, по който път можете да стигнете и до водопада Скакля, по пътя има още множество забележителности, през които ще минете докато стигнете до водопада. През зимата той замръзва и се превръща в топ място за ледено катерене, а през пролетта и лятото когато се топят снеговете, заливат скалите на красивата местност от 120м. височина. Вазовата екопътека се намира само на 50 км. от София и всички забележителности се намират в Искърското дефиле. В случай, че сте без кола и идвате от София с влак, то гара Бов е на около час пътуване. За това, тази дестинация е подходяща за еднодневно пътешествие до забележителностите около София. Може да решите да останете. 


2. Потопената църква Св. Иван Рилски:

Второто ни предложение е потопената църква на язовир Жребчево. Издигната края на 13 век през 1891-95 година в село Запалня. Кръстена е на самия Свети Иван Рилски. Знаете ли, че на мястото на язовир Жребчево е имало българско село, което носело същото име? Църквата е единствена останала постройка от тогавашното село. През 1895 година жителите на селото разбират, че на неговото място ще се строи язовир и са принудени да се изселят. Не след дълго селото заедно с читалището, кръчмата и къщите остават под вода, но остават 2 паметника! Единият е самата църка Св. Иван Рилски. Ако посетите забележителността ще видите, че в близост до нея има останки от малко гробище. Това е и вторият паметник: плоча гласяща „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“  Язовирът Жребчево събира водите на река Тунджа и се намира в близост до Нова Загора.


Поради топящите се снегове, рано напролет потпената църква Св. Иван Рилски е наполовина потопена и до лятото остава почти изцяло под вода. Така че, сега е изрично подходящо време да посетите забележителността потопената църква „Св. Иван Рилски“ в язовир Жребчево, а през есента и зимата можете да стъпите в самата църква, когато водите са се оттеглили. Около язовира и църквата има зелени полянки, което го прави прекрасно място за пикник или пикник край пътя. А защо да не преспите под открито небе? Вземете палатка със себе си и се насладете на залеза и изгрева и вижте как лъчите проникват в потопената църква.  Историята на селото и църквата оживява на празника на Свети Иван Рилски. Неподвластен на природните стихии и климатични особености – храмът е символ на Вяра и постоянство чрез издръжливостта си, забележителност в България, която трябва да се посети.


3. Дворецът Кричим:


Дворецът Кричим е ловна извънградска резиденция основана през 1905 – 1936 г. Намира се до село Куртово Конаре, общност Стамболийски и е забележителност, а и място за пикник около Пловдив. Построена е по проект на арх. Г. Фингов през 1905 г. от цар Фердинанд и е завършена по проект на арх. Йордан Севов от Цар Борис III през 1936 г. Дворецът е посещаван от кралското семейство и различни важни особи от по Света и у нас. Градините на двореца са затворени и се охраняват, защото са територия, която е развъдник на елена лопатар и отглеждат различни редки животинкси видове.  През 1957 година в двореца Кричим е преспал и виетнамският президент Хо Ши Мин. Сред гостите на двореца са били Фидел Кастро, Юрий Гагарин, Йосип Тито, Индира Ганди и дори шейхът на Иран. След 1989 година тук отново отсядат държавните ни глави, като Петър Стоянов и Георги Първанов, висши представители на властта и гости от чужбина. Дълго време дворецът е стопанисван от УБО/НСО и достъпът до него е силно ограничен.


Този дворец се класира сред едни от най-красивите забележителности в България. Бил е бивш султански имот, който се превръща в това, което е днес. Зелените градини се простират на 300 декара площ и гледката е удивителна. Това една от многото забележителности около Пловдив. Ако търсите места за пикник около Пловдив, то 50 км след забележителността посока Кричим е и язовир Въча.