Моля, изчакайте...

Сервиз

Сервизна база:
Ние стоим зад продуктите си. В случай на гаранционен проблем с продукт на SAMSONITE, можете да позвъните на телефон (02)962 44 25 за консултация, или по-добре да донесете Вашия SAMSONITE на адрес: 1756 София, бул."Климент Охридски" 150, където ще Ви съдействат съответните сервизни специалисти. Гаранцията важи само при представяне на надлежно заверена гаранционна карта. Не е необходимо представяне на касова бележка.
ВНИМАНИЕ: ремонтираме САМО продукти на марка SAMSONITE!

1. Фирма „А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ“ ООД  дава на своите клиенти с всяка закупена стока оригинална гаранционна карта, в която са упоменати:

- гаранционните условия на производителя;

- гаранционен срок на закупената стока;

2. С изключение на задълженията специално посочени в тази гаранция, „А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ“ ООД не може да бъде отговорна за директни, недиректни, специални, случайни или последващи повреди, независимо дали се базират на договор, вреда в следствие пропуск на длъжностно лице или някоя друга законна теория и дали е предположена възможността за такива повреди.


3. За всички продукти важат гаранционните условия на производителя. Важат единствено оригиналните гаранционни карти, с които е получена стоката.

Ограничения за гаранцията
Гаранцията отпада в случай на:
1. Повреди, причина за които е лош транспорт, съхранение или неправилна експлоатация.
2. Опит за поправка от страна на Клиента и/или друго неупълномощено лице.
3. При използване на некачествени и неоригинални консумативни материали.

 Допълнителни условия:
1. „А.Т.Г. ЛАЙФСТАЙЛ“ ООД не носи отговорност при повреда на стоката вследствие форсмажорни обстоятелства.
Ако не приемате условията, моля, не използвайте сайта!

Ние използваме „бисквитки“ в нашия онлайн магазин. Продължавайки да го използвате, Вие приемате нашата „Политика за Бисквитките“. Приемам