Като всяка фобия или страх те си имат причина и обяснение. Ето защо е хубаво да разбием на парченца страха от летене със самолет и то още днес! Има цял голям свят, който трябва да се изследва и види, а сърцето си иска своите авантюри.

Междудругото, летенето е един от най-безопасните начини за транспорт от точка А до точка Б. 

Има шанс 1 на 5,000 да загинете в пътно-транспортно произшествие, отивайки към летището, отколкото летейки със самолет...
Има по-голяма вероятност човек да се задави от храната си на самолет, отколкото да претърпи произшествие със самолет.

А какво да кажем за светкавиците? Повечето пилоти минават през бури спокойно и биват удряни от светкавица поне 2 пъти на година, а Вие дори няма да разберете, че нещо подобно се е случило. По-скоро, статистиката показва, че може да Ви удари гръм когато отивате към колата си, отколкото по време на полет. Или нека го представим така: статистиката показва, че е по-опасно да паднете от леглото си, отколкото да очаквате да се случи самолетна катастрофа.

През 2013 година почти 2,5 милиарда човека са пътували със самолет, а това е почти половината популация от планетата Земя. Повечето от пилотите и ко-пилоти са летели през по-голямата си част от кариерата и ще продължат да го правят. Причините, статистиката и всичко това да не помогне по време на полет, е че мозъкът Ви все пак ще отделя хормони на стреса в първия момент, в който усетите, че отлитате, в който устетите турболенция и други. 

За това ето и нашите 12 причини, защо страхът от полети е безсмислен и как да се справите: 

1. Инциденти се случват.
Разбира се, че инциденти се случват, а медията им дава много повече глас и внимание, отколкото Вие обикновено бихте се интересували. Така, Вие започвате да си мислите, че катастрофи се случват непрекъснато, а всъщност са много, много рядко. Също е много важно да имате предвид, че повечето инциденти, които се случват дори не са фатални за полета или самолета. 2. Самолетите минават през масивен тест-проверка на всичко.
Всяка авиокомпания, която отговаря за производството на самолети извършва тестове от всяккаъв тип и род. Един от тях е "Гъвкавост на крилата на самолета". Крилата на самолета се натискат до понякога 90 градуса, а в някои случаи се извиват до момента на счупване, за да може да се види до къде е тяхната гъвкавост. 3. Тест на двигателите.
Има няколко типа тестове. Единият е този, в който двигателите се замерят със смесица от подобия на птици, които симулират блъскането на птица в двигателя на самолета. Спокойно! Тестовете показват, че дори и птица да успее да влезе в двигател, то самолета включва резервен такъв (другия двигател) и така самолетът може да лети със само един двигател. 4. Тест отлитане.
Пилот ще кара самолета до неговата точка на излитане, като тества коя е най-малката скорост нужна, за да може самолетът да се отлепи от пода и да излети. 5. Точка на пречупване.
Самолетите се товарят до максимум и се слагат специлни подложки/тампони против счупване. Тогава самолетът се кара до момента, в който достигне скорост за излитане и се натискат спирачки докато спре. 


След като знаете тези 5 точки как самолет се тества, то трябва да бъдете поне малко по-спокойни. Ето и някои други съвети за това как да се преборите със страха от летене:


6. На какъв самолет летите?
Няколко дни преди Вашия полет разучете какъв е типа на самолета. Може да научите всичките му характериситики и особености. Може да разузнаете как работят и как точно летят. Знаейки малко повече за характеристиките на машината, на която летите, и която пилотите използват ще се чувствате по-комфортно!7. Наспете се.
Много е важно нощта преди полета да се наспите хубаво. Ако мислите, че няма да можете, то постарайте се преди вечерта да се уморите достатъчно, за да може да заспите бързо и спокойно. Забавлявайте се с приятели, гледайте любимите Ви филми, поспортувайте, раходете се и това би трябвало да Ви помогне да не мислите за предстощия полет. На сутринта ще сте спокойни, когато сте наспани!8. Идете на летището минимум 2 часа преди Вашия полет!
Ще имате достатъчно време да се разходите из летището, а преди това да се чекирате спокойно. Ще огледате и ще видите къде е и какъв е самолета и "гейта", на който трябва да отидете. Може да напазарувате или да си подберете симпатично кафене, в което да хапнете преди полета. Така ще се разсеяте и предразположите себе си, а може и да се запознаете с някои бъдещи съседи, до които ще стоите.9. Уведомете екипа.
Не се срамувайте да кажете на екипа. Те са свикнали да говорят с хора, които имат страх от летене. Така ще знаят за Вашите притеснения и ще Ви осигурят максимален комфорт. Ще Ви предложат място напред в самолета, защото назад в самолета се усеща повече турболенцията и "неравностите по пътя", отколкото по-напред. 10. Уведомете съседа до Вас.
Няма нищо срамно. Съобщавайки на съседа може да Ви успокои, когато дойде момента на излитане/кацане и Вие забивате нокти в седалката. Така няма да се притеснявате какво мисли съседа Ви, а по време на полета той/тя може и да знае как да Ви разсея и току виж не си усетил кога е минал полета...11. Изживейте стреса от излитане/кацане.
Всеки човек показва симптомите на притеснение, просто защото при излитане адреналина се покачва. В следствие на това зениците се разширяват, корема/храносмилателната система/ се свива, ръцете се потят... но ако дишате и приемете това за нормално, то скоро ще отшуми. Все пак не сте сами, а всички около Вас се чувстват по този начин. 12. Не пиийте никакво кафе!
Със сигурност последното нещо, което искате е да поставите сетивата си в хиперактивно състояние. Когато човек е пил кафе повечето от нещата, които вижда и усеща са по-силни. За това съня преди деня на полета е важен, както храната и напитките, които вземате.