Носенето на дамска е част от живота на всяка жена, тя вече не е просто аксесоар, а необходимост. Жените копнеят за чанта, която да е подходяща за новите им обувки, да е по последни модни тенденции или просто да им е удобна в ежедневието.
При избора си на чанта ние се съобразяваме с поводът за който е. Когато търсим чанта за новата ни коктейлна рокля или модерни обувки изискванията са едни, но когато търсим чанта за ежедневието изискванията са други и са много повече. Чантата за всеки ден трябва да е с подходящата големина, форма, цвят и цена.  
В следващите няколко реда ще обърнем внимание на няколко основни изисквания при избора на дамска чант.
Големина
Големината на чантата е от основно значение и тя зависи от ежедневието ни. В зависимост от това дали носим много неща, дали по цял ден сме в срещи или седим в офиса. В повечето случай дамите залагат на големи чанти, за да имат място за всичко. Перфектната дамска чанта трябва да  може да побира минимум таблет, телефон, тефтер,несесер с гримове, кърпички, ключове и за всяко от тези неща да си има определено място.  
Форма
Стигаме до момента, в който разполагаме с толкова много разнообразни по форма дамски чанти. Ако търсите бизнес чанта с по-различен от класическия дизайн, заложете на класическите и изчистени чанти  заради тяхната вместимост. Придържайте се към клъчове и малките по форма чанти за вечерните излизания, към по-свободните форми при чантите за разходките в парка и ежедневния пазар, раници или Cross-body чантите за забързаното ежедневие. Има най-различни комбинации от форми, намерете най-подходящата за Вас.
Цвят
Всички искаме да бъдем модерни и стилни всеки ден но при избора на цвят за нашата нова чанта трябва да заложете не само на  тенденциите през сезона но и да се съобразите вашият „гардероб“ и обувки.
Цена
 Един от основните моменти при избора на дамска чанта е цената. Колко от личния си бюджет можем да отделим за чанта, която ще използваме ежедневно? Ние мислим, че една качествена дамска чанта винаги е правилна инвестиция.
Можете да намерите дамска чанта от естествена кожа на много разумна цена, което в дългосрочен план е инвестиция, която си струва. Все пак обмислете цената, която сте склонни да платите, за да не съжалявате след вече направената покупка.
Закупуването на дамска чанта не зависи толкова от тренд, тенденции и материал, колкото от Вашия личен стил! Помислете си каква визия искате да постигнете и не забравяйте, че в нея ще носите своя малък свят всеки ден.