Нека бъдем искрени, често най-лошата част от пътуването е именно разправите за багаж на летищата. Дълги опашки, допълнително чекиране и такси към тях, закъснели полети, загубен багаж... Докато се опитваме да оцелеем по летищата, те могат да ни отнемат радостта от пътуването поне за момент. Ето защо споделяме нашите тайни „от кухнята“, за да може при следващо пътуване да спестите време и пари. Вижте нашите съвети за по-леко и спокойно пътуване.

1.    Грабнете своя собствена членска карта.Ако обичате да пътувате с конкретна авиокомпания, може би е логично да се снабдите с карта за намления или директно с кредитна карта, която включва и самите намаления. Тези карти имат и други плюсове. Например при следващи пътувания, след закупуването на нови билети се трупат намаления, имате опция приоритетно качване, членство в клуба на авиокомпанията, което носи допълнителни привилегии и други.

2.    Съставете списък, който ще следвате всеки път.Отворете бележките в таблета или свалете приложението any.do. Запишете всичко, което вземате винаги със себе си. Така всеки път когато потегляте на някъде ще отмятате: пари, паспорт, ключ, сако, двата сиви костюма за срещи, аксесоарите за бар... И така спестявате време и много стрес!

3. Възползвайте се от самолетните чакални/салони.Тези места са само за известните и богатите...но! С кредитна карта или участие в някоя от другите програми за лоялност, то Вие ще можете да отдъхвате спокойно там, където забързаната атмосфера от прекачащи се хора от полет на полет е далече от Вас. Освен това, тези салони ще Ви предложат удобствата от почерпки и напитки, както и условия за пълен отдих преди полет.

4.    Летете когато не е пикът на сезона.Много хора се наслаждават на летните ваканции, но пътешествениците с много опит знаят, че пътуването извън типичните за Вашата дестинация, пикови сезони и времена е един от най-сигурните и спестовни начини за пътуване. Проучете кои времеви диапазони са най-удобни за Вашите пътувания. Още един трик, резервирайки билети няколко месеца по-рано също би допринесло за Вашето по-икономично и спокойно пътуване.

5.    Летете в дните Вторник или Сряда.Уикендите са за предпочитане сред мнозинството, които избират кога да летят, което автоматично може да значи по-високи цени и по-голяма навалица! Допълнително към това, можете да изберете полети рано сутрин или късно вечер. Могат да бъдат понякога неудобни, но пък зависи и от самата дестинация. Няма нищо по-хубаво от една нощна дрямка, а на сутринта се събуждате на ново място.

6.    Миксирайте и напасвайте своите полети.За да се сдобиете с по-изгодно пътуване, можете да разгледате полетите на отиване и връщане на различните компании. Не сте длъжни да закупувате двупосочен билет от една и съща компания, в случай че някоя друга предлага по-изгодна цена за билет – връщане.

7.    Погледнете в социалната мрежа.Бъдете активни в социалните мрежи. Ако не Вие, то поне последвайте хотели, хостели, авиокомпании, които представляват интерес за Вас. Много от тях публикуват промо кодове за намаления и съвети при пътуване до ключови дестинации, които ще посетите. Можете да намерите дори хора, с които да пътувате или, при които да намерите място за отсядане, че дори и компания за своето пътуване. Наскоро известни приложения и страници станаха AirBnb, Couchsurfing и други.

8.    Свалете приложението на авиокомпанията си.Благодарение на напредващата техника, в повечето случаи ще можете да пренасяте билета си на дигитален формат. Също така, ще можете да получавате актуална информация за новини свързани с авиокомпанията, всякакви закъснения и промени.

9.   Чекирайте се предварително.След като вече сте събрали своя багаж, купили сте билета си, намерили сте място за отсядане идва и моментът на чекиранете. Предварителното чекиране Ви осигурява безпроблемно преминаване директно към гранична полиция. Ако се чекирате предватирелно, няма да е нужно да чакате на поредната опашка. В случай, че носите само ръчен багаж, то директно можете да се насочите към секюритито на летището без да доплащате за каквито и да е други услуги.

10.     Използвайте MyTSA приложението.Благодарение на това приложение ще можете да получите отговор на належащи въпроси и ще сверите какво можете и не можете да качвате на борда на самолета. Допълнително ще получавате информация за закъснения, отложени полети. Добро допълнение към Вашия органайзер.

​Очаквайте продължение...