Не вярвам на предразсъдъци – това е фалшива лична информация.


Пътувайки се срещаш с различни хора или различни култури. За да може новостите и непознатото да не бъдат напълно неизвестни и понякога плашещи, то съществуват предразсъдъци и клишета, които са формирани по различни начини и причини. Едно от тях е просто: за да знаш какво да очакваш когато пътуваш към непозната дестинация си представяш дадени дочути неща за културата или държавата, в която отиваш. Вид предразсдък може дори да е даден стереотип за жените, мъжете, култура, държава или човек. Как може да познаете коя информация е невалидна? Всички изказвания, които нямат логика или нямат смисъл са фалшиви.

Пътуването и комуникацията с другите, новите срещи и постоянното крачене по ръба на зоната на комфорта е начинът, по който можеш да научиш много. Можеш да опознаеш хората и да свормираш собствено мнение.

Как? Новите срещи и активности ще ти помогнат да останеш любопитен и отворен към човека или държавата (културата), които посещаваш. Така ще създадеш обективно свое виждане и мнение, което не е повлияно от това на другите хора, медии или клишета, които може би сте чули или прочели някъде из социалните канали за информация.  За това като номер едно поставяме:

1.  Бъди любопитен!


Както е казал и Айнщайн: Важно е да не спирате да задавате върпоси – запазете святото си любопитство.

Любопитни са децата, но по един много непринуден и нетърпелив начин. Важно е да запазим не другото, а иначе казано желанието за открития на новости. Защото тогава мислим, а това кара мозъка ни да работи повече, отколкото, ако механично спазваш едни закони и установления.  

Въпросите Ви правят по-наблюдателни, което също води до нови идеи за иновации. Постоянното попиване на нова информация и сравняване, мислене, аналзиране? Разбира се, без любопитство, това би било истинско напрежение за теб нали?

2. Не взимай ежедневните неща за даденост. 


Човек е човек, когато е на път. Когато пътуваш виждаш всичко от друга гледна точка. Вниманието Ви е заострено и със сигурност храните душата си с новостите, сред които попадате. Да! Храна за душата и ума. А когато се завърнеш у дома, равносметката е най-важна! Оценяш всички малки неща, които си видял и всичко друго, което е част от нашата така позната рутина. Оценяте готвенето на мама/баба/жената, радвате се на близките, приятели, колеги, познатото легло, улица пред дома и така ... до новото пътешествие.

3. Научи се да комуникираш и да уважаваш всеки. Това е ключа към решението на всеки проблем!


В държава, в която не се говори нито български, нито английски попадате сами. Какво правите? Опитвате се всячески да се разберете с гората посредством жестове, думи, мимики? Няма значение акцента на човека, смешните граматически грешки или изяждане на думи. Виждаш човека такъв какъвто е. И това е момента, в който се влюбваш в пътуването и хората ... генерално. Така отстраняваме предубежденията си и постигате хармония с околоността.

4. Трябва да изпробваш нови неща! Нали за това тръгваш на пътешествие?


Без значение дали ще изпробваш ново ястие с приятелите ти от менюто или ще скочите към влак, който ще се надявате да Ви откара близо до мястото, където искате да достигнете, то ще изпробвате нови неща със сигурност. Всичко се нарежда когато просто се хвърлите в цикъла на пътуването и създадете неповторими преживявания и спомени с нови хора, места и свои приятели. Така постепенно опознавате Света...

5. Научи се просто да приемаш нещата такива, каквито са!


Проуснат самолетен полет,  автобус, кораб, повреда в автобуса в следствие, на което закъснявате... научавате се да действате бързо и да гледате само и единствено напред. Не се заробвайте в негативността от случилото се, защото така само ще провалите преживяването си. Бъдете адаптивни! Засмейте се на случилото се и потърсете решение! Какво по-хубаво от токущо създалото се ново приключение? Да останете още един или два дни на красив курорт или да разгледате места, които не сте успели да посетите си е повече от прекрасна случка от възникналата ситуация и предпоставка за създаване на още повече спомени. В крайна сметка, това ще е история, която ще разкажете на приятелите и на децата си... За това няма нищо такова като Грешка... има само преадаптация!

6. Carpe Diem! Пътешественик по душа, никога не е  късно.


Дори и да не си от големите пътешественици – никога не е късно! Важното е да притежаваш авантюристичния дух и голямо желание, за да задействаш това свое въображение. Винаги съм се опитвала да живея според приниципа „Живей за мига“, но уви пътуването дори в ежедневието ми показа, че това не винаги е така и не винаги се получава. За това пътувай, за да разбереш и изучиш себе си.


7. Вгледай се в хубавите и лошите си качества.


Пътуването не е само външно, но и вътрешно! Пътуването калява и на показ излизат хубавите и лошите качества, които притежаваш! Ето защо е хубаво да носиш авантюристичният си дух, усмивка и голямо търпение, защото пътуването ще ти помогне да развиеш своя пълен потенциал. Ще разереш какво обичаш, как да постъпваш и как да не постъпваш в различни ситуации. Няма място за грешки, защото когато пътуваш ти просто се учиш!

8. Води си дневник - за всичко!


В цикъла на момента, в който си се потопил извличаш много поелзни съвети за в бъдеще. Всичко е важно, но не е сигурно, че ще запомниш 100 % от информацията за красивия парламент, който виждаш пред себе си сега или извода от случките, за които си мислиш в момента. За това си записвай! Вечер след дългия ден, когато си даваш равносметка или на самия момент, в който смяташ, че казаното от близкия ти приятел или тур гид е важно – записвай... със снимка, с лепенка, с изречение, с диктофон! Така после можете да се завърнеш към своето пътуване ... в страниците на своите писания.

9. Позволи на съзнанието си да приеме грандиозността от всичко!


Просто се потопи в парка...в пътуването... в замъка, където сте, на където отивате. Нашият мозък е нашият компютър и има свойството да записва информация чрез сетивността на органите, които са създадени за възприятия. Вкусвай всичко, което искаш, записвай, помирисвай, снимай, споделяй, докосвай, скачай, играй! Времето и мястото са твои тук и само сега!

10. Бъди организиран и пътувай в комфорт!


Последно, но може би първо по важност е това да пътуваш в комфорт! Това си е предпоставка за успешни и качествени преживявания! Няма нищо по-неприятно от това, да ти се налага да пренареждаш багаж, да доплащаш за извънгабаритни размери на багажа си и така нататък. За това ние от SAMSONITE предлагаме всякакви артикули за всички нужди и изисквания, които имате при пътуване до различни дестинации. Искате лек куфар, който да притежава функционален джоб за документи, които да са Ви под ръка – готово! Серия B-Lite е тук: https://www.samsonitebg.com/catalog/?keywords=B-lite . Искате здрав, водоустойчив сак с отделение за лаптоп и багаж ... няма проблем – 4Mation е тук! А какво ще кажете и за екстремнтата ни серия Paradiver ? Ние сме тук, за да доставим максимален комфорт и качество за определения от Вас бюджет, за да срещнем и задоволим Вашите нужди и изисквания преди да потеглите на път!